Преди известен брой години, но не чак толкова много, в едно

...
Преди известен брой години, но не чак толкова много, в едно
Коментари Харесай

Уроците по пропаганда, които Борисов е научил

Преди прочут брой години, само че не чак толкоз доста, в едно изявление за списание " Макс " Бойко Борисов дава отговор по много " забавен " метод на въпроса кой е най-впечатляващият водач в международната история:  " В актуалната история за мен номер едно, който ми е просто модел на подражателство, е госпожа Ангела Меркел. От друга страна, Путин от една изостанала страна направи сега мощ, с която се преценяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин също са номер едно. Или Мао –за това да водиш една империя толкоз време в такива обстановки, се изискват качества ".

Няма да разясняваме пристрастията на премиера ни към потвърдени от историята диктатори, само че ни се желае да ви обърнем внимание, че популисткото ръководство на Борисов все по-често е сравнявано в обществените медии с това на Адолф Хитлер. За приликите сред двамата лидери има много какво да се каже, изключително за уклона им да си приписват заслуги за градежи, пътища и облагородяване на региони, като с изявленията си се пробват да държат в зависимости по-малко образованите хора от тях. И в случай че пропагандните речи на Хитлер демонстрират същинско ораторско майсторство (въпреки откровената им щета за човечеството), тези на Борисов си служат с много банален (да не кажа опростачен език), тъй като, както споделя самият министър председател: " Вие сте елементарни и аз съм елементарен, по тази причина се разбираме. "



Има и нещо друго общо сред Хитлер и Борисов – това е пристрастеността им към една и съща книга. Точно по този начин!!! Книга. През 2013 година Борисов декларира, че  " Винету " на Карл Май е обичаният му роман, след което неведнъж прецизира, че това не е единствената книга, която е прочел, и че в действителност е лекар на науките.  Романът за другарството сред вожда на апачите Винету и неговия кръвен брат, благородния немец Олд Шетърхенд – Поразяващата ръка, се оказва и желана книга на самия Хитлер. Тя като по знамение " оцелява " при горенето на книги през 1933 година макар " расовата " си проблематика. Смята се романът, че печели благосклонностите, защото Карл Май в действителност вгражда " архетипни немски характерности в героите ".

Оказва се, че колкото и нечовечен да е бил Хитлер, колкото и милиони убити хора и унищожени фамилии да лежат на съвестта му, у него въпреки всичко е имало нещо тънко и културно – любовта му към музиката. Освен че е потвърден фен на оперното изкуство и на Вагнер, излиза, че той даже е бил таен почитател на " неразрешената музика ". В откритата през 2007 година негова сбирка от плочи има творби на съветски композитори като Чайковски, Бородин и Рахманинов. А в един от записите на Чайковски свири един полски евреин – огромният цигулар Бронислав Хуберман.

Дали Борисов може да се похвали с сбирка от плочи или богата библиотека в дома си в Банкя, можем единствено да гадаем. Доколкото се приказва, най-малко има нелоша оръжейна и парична сбирка. Но едно е несъмнено, историята може и да му елементарни някои дребни пропуски в филантропичното обучение, само че надали ще му елементарни ръководството. Защото, както споделя Радослав Бимбалов, от ден на ден се приближава досега, в който то ще остане в предишното. И тогава " личната му страна дълги години ще се пробва да го изтрие освен от спомените си, само че и от историята си ".

 
Euronews: В Деня на независимостта хиляди българи упорстват за оставка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР